Wat zijn multifocale brillen?

Er lijken veel verschillende soorten brillenglazen te bestaan, maar in de basis heb je een multifocale bril en een unifocale bril. In een multifocaal glas zitten meerdere sterktes verwerkt en kun je dus op meerdere afstanden tegelijk mee zien. Een unifocale bril corrigeert alleen het zicht voor of dichtbij, of voor veraf. Ben je op zoek naar een oplossing voor veraf en dichtbij in één bril? Dan is de multifocale bril de juiste optie. Multifocale glazen zijn brillenglazen die meerdere sterktes bevatten. Daardoor heb je toch scherp zicht over verschillende kijkafstanden, waardoor je niet van bril hoeft te wisselen en op iedere afstand goed kan zien.

Hoe werkt een multifocale bril?

Het bovenste gedeelte van het glas, gebruik je om scherp mee te kunnen zien in de verte. Het onderste gedeelte van het glas gebruik je om scherp te kunnen zien op kortere afstanden, dit wordt ook wel het leesgedeelte genoemd. Door dit kijkgebied kun je omhoog kijken om objecten van veraf te kunnen zien, recht vooruit kijken om objecten op een tussenafstand te zien en daarnaast omlaag kijken om te kunnen lezen.

Als je voor de eerste keer de bril draagt kan het zijn dat je ogen moeten wennen aan de glazen. Na ongeveer 14 dagen zal je zien dat je al aan het beeld gewend bent. Er zijn een aantal tips die je helpen te wennen aan de glazen.

  • Draag de bril zo lang mogelijk elke dag.
  • Gebruik de bril voor verschillende activiteiten waarbij je de verschillende kijkafstanden gebruikt.
  • Probeer tijdens het lezen door het onderste gedeelte van de glazen te kijken. Daarbij moet je je hoofd niet te ver naar beneden bewegen omdat je dan niet meer door het leesgedeelte van de glazen kijkt en daardoor kan de tekst wazig lijken.

Wat zijn de voordelen?

Zoals eerder genoemd hoef je dus niet meer continue van bril te wisselen met een multifocale bril. Daarnaast heeft de bril een geleidelijke overgang tussen het gedeelte voor veraf en dichtbij. Daardoor heb je geen last van beeldsprongen. Daarnaast heb je bij de multifocale bril ook nog een tussengedeelte, in het midden van de glazen. Daarmee kun je tussenafstanden scherp mee zien zoals beeldschermen bijvoorbeeld.

Bij Charlie Temple bijvoorbeeld kun je terecht voor brillen online. Bij Charlie Temple is een ruim assortiment aan multifocale brillen te koop en bijna elke bril kan als multifocale bril worden geconfigureerd. De monturen worden zelf ontworpen en de glazen zelf geslepen. Daardoor zijn de brillen niet duur.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *