Wat is Douglas hout en wat zijn de voordelen van deze houtsoort?

Douglas is in ons land een relatief onbekende houtsoort, maar wordt stilaan maar zeker ook hier populair. Douglas hout heeft van nature een roze, warme kleur en zal onder invloed van het weer verouderen. Maar het hout is ook in meerdere kleuren verkrijgbaar. Geïmpregneerd douglas hout is donkerder van kleur, maar zwart, wit en grijs douglas hout is ook mogelijk, zelfs in de meest trendy RAL-kleuren.

Douglas spar

Douglas hout is afkomstig van een gelijknamige soort spar die je vooral vindt in het Duitse Zwarte Woud. Daar groeien alle boomsoorten opvallend traag, waardoor het hout een betere kwaliteit krijgt. Zowel in Duitsland als in het naburige Oostenrijk wordt douglashout al vele jaren gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Wij gebruiken deze duurzame houtsoort vooral voor het maken van schuttingen, overkappingen, pergola’s, tuinmeubelen en houtbouw.

Duurzame houtsoort

Douglas hout is opvallend duurzaam met een lange levensduur. Onbehandeld gaat het gemiddeld 15 jaar meegaat. Douglas een mooi en goedkoper alternatief voor eikenhout en grenenhout. Met een behandeling van douglas uv-olie kun je de vergrijzing van deze houtsoort door onze weersomstandigheden makkelijk voorkomen. Douglas hout als materiaal voor je tuinafsluiting geef je het best een beschermende impregneerlaag met beits of vernis.

Zacht hout

Douglas is een zachte houtsoort die zich makkelijk laat bewerken. Als bevestiging gebruik je bij voorkeur roestvrij staal. Douglas hout is ook verkrijgbaar in diverse en grote afmetingen. Dat zorgt ervoor dat het zelfs geschikt is voor je het vervaardigen van tuinhuizen, blokhutten, overkappingen en zelfs voor veranda's. Precies zoals alle andere soorten hout bevat ook dit Douglashout ook noesten waaruit hars kan vloeien.

Voordelen van Douglas hout

Douglas hout is nu ook bij ons aan een stevige opmars begonnen. Dat heeft het vooral te danken aan zijn vele voordelen. Douglas hout:

  • Het is duurzaam hout met een lange levensduur, onbehandeld tot gemiddeld 15 jaar
  • Zorgt voor een landelijke uitstraling.
  • Is een soepele houtsoort dat je makkelijk kunt bewerken
  • Verkrijgbaar in alle mogelijke lengtes en dus erg handig voor grotere realisaties zoals overkappingen, tuinhuizen en veranda's

Nadelen

Zoals dat met alles het geval is, staan tegenover deze belangrijke voordelen ook enkele nadelen. Aan jou om ze tegen elkaar af te wegen.

  • Langere planken douglashout vergroten de kans op kromtrekken.
  • In contact met staal kan het zwarte vlekken veroorzaken. Die kun je makkelijk verwijderen met ontweringswater of oxaalzuur.
  • Er kunnen scheuren voorkomen. Dat is een natuurlijke eigenschap die geen enkele invloed heeft op de kwaliteit douglashout.
  • Tijdens het drogen van deze houtsoort kan schimmel ontstaan. Die zal gelukkig na enkele regenbuien vanzelf verdwijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *