Tips bij het aanschaffen van een gehoorapparaat

Wanneer het nodig is om een gehoorapparaat aan te schaffen is het belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet naar wat voor soort gehoorapparaat je nodig hebt. Hierbij is het belangrijk dat je goed weet wat je wel en niet kan met een gehoorapparaat, maar nog veel belangrijk is, is dat je het juiste gehoorapparaat voor jouw oren vindt. Dit kan je op verschillende manieren doen. Het beste is om een onderzoek uit te laten voeren door een audicien. In deze blog geven we je een aantal tips bij het kopen van een gehoorapparaat en wat je het beste kan doen voordat je er een aanschaft.

Verschillende soorten gehoorapparaten

Er zijn verschillende soorten gehoorapparaten. Denk bijvoorbeeld aan een open oor toestel of juist een volledig onzichtbare toestel. Het is belangrijk om erachter te komen wat voor soort toestel je nodig hebt en wat je fijn vindt. Met een onzichtbare gehoortoestel ben je waarschijnlijk wat duurder kwijt, maar het is begrijpelijk (zeker als je nog aan de jonge kant bent) dat je een gehoortoestel wilt die niet direct opvalt. Daarbij komt kijken dat verschillende hoortoestellen verschillende functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan de bediening van je hoortoestel. Hoe kan je deze aan/uit zetten? Tegenwoordig kan dit met bepaalde toestellen zelfs al met een app. Alle verschillende apparaten kunnen soms voor zorgen dat je niet goed weet welke je nodig hebt. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen bij een audicien. Een audicien weet precies wat de voor- en nadelen zijn.

Waar moet je op letten bij de aankoop

Het is belangrijk dat je gehoorapparaat uiteindelijk goed zit en dat je er geen last van hebt. Dit is namelijk niet erg fijn, en zeker niet als je het apparaat nog maar net hebt. Vraag daarom altijd of je het gehoorapparaat kan testen, dit is van belang aangezien je tijd nodig hebt voordat je weet wanneer het apparaat echt geschikt is voor jou. In het begin is het altijd wennen, een gehoorapparaat. Zowel het gebruik ervan als het gevoel. Na een aantal weken went dit en zal je een betere beoordeling kunnen geven.

Daarnaast is het slim om te kijken naar wat er wel of niet verzekerd wordt. Je wil namelijk niet opeens met torenhoge kosten komen te zitten omdat je zorgverzekeraar je gehoorapparaat niet vergoed. Let er dus altijd op en vraag de audicien naar advies als je het niet kan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *