Palmolie: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over het gebruik van palmolie. Met name op het gebied van duurzaamheid wordt er veel over het gebruik van deze natuurlijke olie gesproken. Maar wat is palmolie eigenlijk en waar wordt het gebruikt? In dit blog lees je de antwoorden op deze vragen en meer! 

 

Waar komt palmolie eigenlijk vandaan?

Palmolie is een natuurlijke olie die voortkomt uit het vruchtvlees van de palmvrucht. De olie kan op verschillende manieren gemaakt worden: allereerst kan de palmolie kan gemaakt worden van het vruchtvlees van de palmvrucht. Er bestaat echter ook palmpitolie, deze olie wordt gemaakt van het zaad, waarna het overgebleven zaad gebruikt wordt om vee mee te voeren. Palmvruchten groeien dicht op elkaar gepakt aan olie palmbomen in hele grote trossen; de trossen kunnen tot wel 25 kilo zwaar worden. Een oliepalm kan zo’n 3,6 ton palmvruchten per hectare opleveren. Hier kan vervolgens zo’n 4000 liter olie uitgehaald worden. Hiermee is de palmolie in opbrengst per hectare veel groter dan die van andere olie planten, waardoor het gebruiken van palmolie een stuk goedkoper is dan dat van andere plantaardige oliën. De palmolie die in Nederland gebruikt wordt, komt met name uit Latijns-Amerika, Indonesië, Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea.

 

 

De toepassingen van palmolie

Je vraagt jezelf wellicht regelmatig af waar palmolie voor gebruikt wordt. Palmolie is een zeer breed toepasbaar product en wordt dan ook verwerkt in tal van uiteenlopende producten. Dit kun je ook lezen in het artikel what is palm oil used for op de website van de European Palm Oil Alliance. Je vindt palmolie onder meer terug in producten zoals margarine, slaolie en veel meer. Doordat dit type olie zo goedkoop is in de productie, wordt het in tot wel zestig procent van alle voedingsmiddelen ter wereld gebruikt. Over de gehele wereld maakt palmolie ongeveer 35 procent uit van alle gebruikte plantaardige oliesoorten, de vraag naar palmolie blijft overigens nog steeds toenemen. 

 

De duurzaamheid van palmolie

In het jaar 2004 is er een organisatie opgezet die de RSPO heet. Deze groep is opgezet om de duurzaamheid van palmolie te bevorderen. Hiervoor hebben zij dan ook diverse criteria opgesteld waar de productie van palmolie aan moet voldoen. Dit zijn zaken zoals het niet uitbreiden van hun plantages op een manier waarbij tropische regenwouden en andere plekken met een hoge biodiversiteit er schade van kunnen ondervinden. Ook hanteert het RSPO bepaalde standaarden voor de arbeidsomstandigheden en de beloning van de mensen die betrokken zijn bij het produceren van palmolie. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *