Het vaststellen van hypotheekrente in tijden van lage rente

Tegenwoordig zijn er vele mensen die ervoor kiezen om een huis te kopen. Er is een schaarste op het gebied van koophuizen en zijn deze huizen dan ook snel verkocht. Vooral in de randstad zijn de huizen populair, waarbij vele mensen enorm over weten te bieden op de vraagprijs, om er op deze manier voor te zorgen dat het huis aan het toegewezen zal worden. Wanneer je een huis koopt, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee zult moeten houden. Zo is het van belang dat je gaat kijken hoe hoog je hypotheek is en voor welk bedrag je maximaal kunt kopen, zul je verzekeringen moeten afsluiten en is er een mogelijkheid om de hypotheekrente vast te stellen voor een bepaalde termijn, zoals 10 of 20 jaar. In dit blog vertellen we je graag meer over hoe je nu gemakkelijk en snel kan bepalen hoeveel je kunt lenen, hebben we het over het vaststellen van de hypotheekrente en meer!

De hoogte van de hypotheek

Hoeveel kan ik lenen? Dit is een vraag die vele starters zichzelf afvragen wanneer zij ervoor kiezen om een koophuis te bemachtigen. Wellicht heb je zelf al een spaarbedrag opzij gezet, waarna je afhankelijk van je leeftijd en je bruto inkomen kunt berekenen hoeveel je ongeveer zou kunnen lenen. Afhankelijk van je financiële situatie en je bruto inkomen per jaar, zal een verstrekker gezamenlijk kijken naar wat nu de beste opties zijn. Ook zelf kan je al erg veel onderzoek doen, omdat je het maximaal te lenen bedrag ook gemakkelijk zelf kunt berekenen voor een globale indicatie. 

Voor het berekenen van het maximaal te lenen bedrag vul je je bruto inkomen per jaar in en geef je jouw leeftijd aan. Verder geef je aan of je beschikt over een partner en hiermee gaat samenwonen, waarbij ook zijn of haar bruto inkomen en leeftijd wordt opgevraagd. Gekeken naar het totale bruto inkomen en de leeftijden, ontvang je een globaal overzicht van verschillende hypotheekverstrekkers en zie je het maximaal te lenen bedrag. Hier kun je jezelf vervolgens op voorbereiden, door onderzoek te doen en bezichtigingen aan te vragen binnen deze prijsklasse. 

Het vaststellen van de hypotheekrente

Wanneer je een lening gaat afsluiten, zul je met de hypotheekverstrekker bijeenkomen om een periode van vast rentetarief overeen te komen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de hypotheekrente 20 jaar vast te stellen, waarbij je de komende 20 jaar hetzelfde rentepercentage hoeft te betalen. Wanneer de rente volgend jaar ineens stijgt, zul je nog 19 jaar lang hetzelfde voordelige rentetarief betalen aangezien je hier overeen bent gekomen met de hypotheekverstrekker. Ook wanneer de rente nog verder zakt zul je je moeten houden aan hetzelfde rentepercentage, die je voor 20 jaar lang het vastgesteld. Wanneer je nu maximaal leent bij een hypotheekverstrekker, is het zeker aan te raden om een hypotheekrente 20 jaar vast te stellen. In deze tijden zijn de rentepercentages erg laag, waar je dus mooi van zou kunnen profiteren de komende jaren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *