De meeste fascinerende feitjes over beton

Beton gaat al eeuwenlang mee als misschien wel het ultieme bouwmateriaal! Deze grijze materie staat erom bekend om niet alleen bestand te zijn tegen water, maar heeft tevens geen problemen om de andere elementen te weerstaan. Hierdoor zien we beton terugkomen in talloze bouwwerken, om te voorzien van een lange levensduur. Tevens heeft beton een hoge isolatiewaarde, wat ten goede komt aan het vasthouden van warmte in de winter en om voor koeling te zorgen gedurende de zomer. Het is overduidelijk dat beton tal van voordelen heeft, maar er valt meer te weten te komen over beton. Lees dus snel verder!

De Romeinen gebruikten beton voor het eerst

Het gebruik van beton vindt zijn oorsprong in de tijd van de Romeinen. Toen zij ontdekten dat beton de eigenschap heeft om heel goed bestand te zijn tegen water, werd er niet lang getwijfeld om havens en andere structuren op te zetten met de grijze substantie. Romeins beton werd gemaakt door kalk en vulkanische as van de Vesuvius te mengen, wat ervoor zorgde dat Romeinse kunstwerken tot vandaag de dag nog steeds te bewonderen zijn!

Het meest gebruikte materiaal ter wereld

Beton is veruit het meestgebruikte bouwmateriaal ter wereld. Het wordt maar liefst tweemaal zoveel gebruikt dan hout, staal, kunststof en aluminium tezamen. Het grootste segment van de betonmarkt, de kant-en-klare betonindustrie die zorgt voor onder meer betonnen blokken en betonnen barriers, verwacht tegen 2025 meer dan $600 miljard aan inkomsten bijeen te harken!

De ommekeer van beton

Hoewel beton blokken enorm goed bestand zijn tegen vuur en hoge temperaturen, heeft ook beton er op een gegeven moment genoeg van. Het smeltpunt ligt op ongeveer 1.500 graden Celsius, ook wel de temperatuur van het individuele smeltpunt van de componenten. Het smeltpunt houdt in dat de warmte het water in het beton zal verdampen en het zand en grind in gesmolten lava zal veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *